wprowadzamy gluten
Od jakiegoś czasu wprowadzam gluten do diety Miłosza. Decyzja odnośnie momentu wprowadzenia i formy w jakiej zostało to zrobione została podjęta po konsultacji z pediatrą, który zna moje dziecko.
Gluten to białko znajdujące się w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu.
Ekspozycja na gluten, czyli stopniowe oswajanie organizmu z tym składnikiem jest niezwykle ważna. W przypadku mojego syna, który jest karmiony mlekiem modyfikowanym, to zgodnie z obowiązującym schematem żywienia wprowadzanie glutenu jest podzielone na 2 etapy. Trwa łącznie 4 miesiące.
- Pierwszy etap (6-7 miesiąc) – jeden posiłek zawierający dodatek 2-3 g produktu glutenowego w ciągu doby.
- Etap drugi (8-9 miesiąc) – zwiększamy ilość produktu glutenowego do 6 g w ciągu doby.
Dziecku oswojonemu z niewielkimi porcjami glutenu dopiero około 10 miesiąca można bezpiecznie podawać produkty zbożowe. Jak dotąd brak jakichkolwiek niepożądanych reakcji.